Rödlökskeso

Man behöver inte köpa smaksatt keso. Det är så lätt att göra själv.

Rödlökskeso

1 liten burk keso
1 liten rödlök

Hacka löken och blanda med keson. Gräslök är också gott i keso.


Lchf-efterrätt

Ananas innehåller en hel del kolhydrater men vid festligare tillfällen går det här bra.

Ananas och melongott
3 pers

1/2 färsk ananas
En klyfta honungsmelon
2 dl grädde
1dl grekisk yoghurt
Vaniljpulver
Kokosflingor

Skär melon och ananas i små tärningar. Vispa grädden och blanda med yoghurt, kokos och vaniljpulver. Strö eventuellt lite riven mörk choklad över.


Fredagsmys

Fy farao så gott med fredag. Till detta drack vi ett glas gott rödvin

Ryggbiff
Vitlökssmör
Vattenmelonsallad
Varma oliver
Tomat och mozarellasallad


Varma oliver

Här kommer ett trevligt litet tilltugg till maten.

Varma oliver

1 lök
Svarta oliver
1 liten burk champinjoner
1 tsk timjan
Rapsolja
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Bryn skivad lök, oliver och champinjoner i olja. Krydda med timjan, salt och peppar.


Tomat och mozarellasallad

Det här ju kanske inte så ovanligt men ibland kan man behöva lite påminnelse om sådant man redan vet.

Tomat och mozarellasallad

2 tomater
1 paket mozarella
Citronolivolja
Basilikablad
Balsamicosirap
Flingsalt och svartpeppar

Varva skivad tomat och mozarella. ringla över olja och balsamicosirap. Krydda med Flingsalt och peppar. Garnera med basilikablad.


Vattenmelonsallad

Här kommer en av mina favoriter.

Vattenmelonsallad

Vattenmelon
Fetaost
Lufttorkad skinka
Olja
Färsk oregano
Flingsalt

Starta ugnen på 150 grader. Lägg skinkan mellan två bakplåtspapper och två plåtar. Sätt in i ugnen i 30 minuter. Låt det sen svalna och smula sönder. Skär melonen i kuber. Smula över fetaost. Ringla över lite god olja. Strö Flingsalt och svartpeppar över. Lägg några oreganoblad och skinkchips på toppen.


Bigos

Här kommer bilden på bigos


Bigos

Jag köpte en burk surkål för att få nya rätter med kål. Det blev en enkel vardagsrätt. Om jag hade haft bacon och kummin hemma hade receptet innehållit även detta.

Bigos
6 pers

1 burk surkål
Ca 600 gram starka, smakrika korvar
1 lök
Paprikapulver
Mejram
Tomatpure
Vitt vin och vatten
Crème fraîche
Dijonsenap

Skiva lök och korv. Bryn det i smör. Blanda i surkål och krydda med mejram, paprikapulver och tomatpure. Häll ca 1 dl vin och fyll på med lika mycket vatten. Blanda ca 2 dl crème fraîche med några teskedar dijonsenap. Klicka detta över maten på din tallrik.


Krabbkakor

Här kommer en rätt som påminner mig om mat som vi har ätit på semester i Thailand.

Krabbkakor
4pers

400 gram vit fisk
2 burkar eller 200 g krabbkött
1ägg
1 tsk salt
1 lime saft och skal
hackad chili

Kör fisk och krabbkött i matberedaren till allt är som färs. Blanda i övriga ingredienser och blanda väl. Forma till biffar och stek i smör eller olja.


Jonasrätten

Det här är en rätt som alla i familjen gillar. Jag har fått det av en före detta jobbarkompisar.

Jonasrätten

500gram köttfärs
1 msk curry
1/2 dl chilisås
1 1/2 dl grädde
Soya
1 lök

Hacka lök och stek den och köttfärsen. Smaksätt den och låt dem puttra en stund. I grundreceptet ska man servera köttfärssåsen till ris och massa andra tillbehör. Vi hade isbergssallad, gurka, paprika, mango, kokosflingor, jordnötter, chutney.


Biff à la Lindström

Biff à la Lindström

500 gram köttfärs
Några matskedar inlagd gurka
Några matskedar rödbetor
Någon matsked kapris
1lök
1 tsk salt
Peppar
1 ägg

Hacka gurka, rödbetor och lök. Blanda samman alla ingredienser och forma till biffar. Stek dem i smör.


Lax, vitlök och bladspenat

Det här är tycker jag är en riktig höjdare. Smakerna passar så bra ihop.

Laxsås
2 pers

2 laxfiléer
Ca 200 gram djupfryst bladspenat
Ca 2 dl crème fraîche
2 vitlöksklyftor
Lite vatten
Salt och peppar

Tina spenaten i en kastrull med en skvätt vatten. Skär laxen i tärningar och hacka vitlöken. Blanda ner crème fraîche, lax och vitlök i spenaten. Salta och peppra och låt allt puttra några minuter tills laxen är tillagad. servera till förvälld vitkål, brynt squash eller (pasta.)


Lchf-efterrätt

Chokladtryffel med hallon

1dl grädde
100 gram mörk choklad, ev med smak
Ev smaksättning tex chilipeppar
Kakaopulver

Koka upp grädden. Smält chokladen i den varma grädden. Låt det svalna. Gör kulor av smeten och rulla dem i kakaopulver. Servera med hallon.


Inlindad fläskfilé

Det här var ett trevligt recept som jag hittade i en liten Zeta-folder.

Inlindad fläskfilé

1 fläskfile
1 dl riven parmesan
Basilikablad
Lufttorkad skinka
Peppar
Ev Balsamicosirap

Sprid ut lufttorkad skinka över en stor skärbräda. Lägg rikligt med basilika över skinkan. Riv parmesan. Skär bort hinnor från fläskfilén, peppra den och rulla den i parmesan. Lägg filén på skinkan och rulla in den i skinkan. Det blir alltså en rulle med fläskfilé, parmesan, basilika och lufttorkad skinka. Bryn rullen och låt den eftersteka i ugn eller under lock ca 15 minuter. Skär den i skivor och droppa balsamicosirap över. Gott att servera ostfyllda paprikor till.


Ostfyllda paprikor

Paprika är en användbar och nyttig grönsak. I somras gjorde vi något liknande och la på grillen.

Ostfyllda paprikor
3 pers

3 paprikor
Smaksatt färskost eller Philadelphia

Dela paprikorna i halvor och fyll med färskost. Lägg dem på ett ugnsfast fat och ställ i ugnen i 200 grader ca 10-15 minuter.


Het räksås

Räksås

Räkor
1tsk curry
3 msk tomatpure
2 krm cayennepeppar
4 dl Crème fraîche
Smör
2 msk soya
3 vitlöksklyftor

Bryn curry och räkor hastigt i smör. tillsätt crème fraîche och krydda med tomatpure, soya, vitlök, cayennepeppar. Servera med riven kokt blomkål eller morötter och sallad.


Italienska köttbullar

Här kommer ett trevligt alternativ till vanliga köttbullar.

Italienska köttbullar i tomatsås
4 pers

700 gram köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
Peppar
1lök
1 vitlöksklyfta

Hacka löken. Blanda den med köttfärs, ägg, salt, peppar och vitlök. forma färsen till stora köttbullar och bryn dem i smör. De behöver inte vara genomstekta eftersom de ska läggas i såsen och bli färdigtillagade där.

Tomatsås

Krossade tomater
1/2 dl olja
1lök
Vitlök
Salt och peppar
Färsk basilika

Hacka löken. Fräs den i olja. häll på tomater och smaksätt den. När den kokt några minuter kan man lägga ner köttbullarna i såsen och låta allt koka tills köttbullarna är färdiga.


Toscapäron

Eftersom vi har ovanligt mycket päron i år så vill vi gärna använda några av dem. Päron innehåller ganska mycket kolhydrater.

Toscapäron

4 päron
1dl flagad mandel
50gram smör
2 msk grädde
Ev 2 msk agavesirap

Skala, dela och kärna ur päronen. Lägg dem i en ugnsfast form. Smält smör och blanda i grädde, sirap och mandel. Häll det över päronen. Ställ in formen i 225 grader i ca 10 minuter. Servera vispad grädde till


Kött i lergryta

I dag var dottern hemma och kunde sätta in maten på långkok i ugnen.

Karré i lergryta

Ca 1 kg Marinerad karré
Grönsaker
1dl vatten
Grädde
Ca1dl Philadelphia
Soya
Salt och peppar

Lägg grönsaker som en bädd i lergrytan. Häll på vatten och lägg det marinerade köttet över. Tillaga i ugn i 4-5 timmar. Vi började med 225 grader men sänkte sedan till 125. Spadet hälls ner i en kastrull. häll på grädde och lägg i Philadelphia. Koka såsen och smaksätt den med soya, salt och peppar. Dra isär köttet så det bli i munsbitar. Häll såsen över köttet. Servera kokta grönsaker och sallad till.


Hot fredags gott

Den här rätten är en variant av en pastarätt. I stället för pasta använder jag här squash.

Hot fredagsgott
3-4 pers

200-300 gram salami
2 lökar
Ca 2 askar coctailtomater
1 burk kronärtskockshjärtan
2 squash
tapenade med chili

Strimla salami och klyfta löken. Bryn det i olja tills salamin är lite knaprig. Dela kronärtskockan i bitar. Värm dem med tomaterna. Hyvla squashen t ex med en osthyvel. Bryn den snabbt i smör. Fördela alla de övriga ingredienserna över squashen. Klicka på tapenade.



Fläskfilé BLT

Vi brukar göra en pubmacka med fläskfilé på. Det blir lika bra utan bröd. Underbart gott, tycker vi.

Gyllin-BLT

1 fläskfilé
bacon
1 avokado
1 tomat
1 rödlök
sallad
bearnaisesås
BBQ-sås
gurka

Stek bacon knaprigt. Skär fläskfilén i cm stora skivor och stek dem. Skiva grönsakerna. Lägg salladsblad på en tallrik och lägg kött och grönsaker ovan på. Klicka över såserna och smula bacon på toppen.


Tonfisksås

Den här såsen var från början en kall röra till smörgåsar. Med lite ändringar gick den bra att ha som en varm sås till förvälld vit vitkål eller någon annan pastaersättning. I dag tog jag två av det mesta bara för att det skulle bli lättare att komma ihåg receptet.

Tonfisksås

2 burkar tonfisk
2 dl gröna ärtor
2 lökar
2 msk curry
2 dl creme fraiche
salt
smör

Bryn curry, tonfisk och lök i smör. Blanda i creme fraiche och ärtor. Puttra en stund tills allt är varmt. Späd med mjölk om det blir för tjockt. Krydda med salt.   









Köttgryta med tillbehör

Kött som puttrar och sköter sig själv medan man gör något annat är perfekt på helgen. Här är en variant. Till den serverade jag bönor i tomatsås och avokado- och gurksallad.

1 kg högrev
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 citroner
rapsolja
sal och peppar
vatten
lagerblad
2 morötter

Skär köttet i tärningar och bryn i olja. klyfta löken och bryn den också. Häll i citronsaft och några dl vatten. Krydda och lägg i delade morötter. Låt allt puttra några timmar tills köttet är mört och nästan trillar isär.



Avokado- och gurksallad

Den här röran hittade jag på en gång när jag skulle göra en sallad som består av gurka, avokado och majskorn. För att minska på kolhydraterna uteslöt jag majs och då blev det väldigt tråkigt. I kylen hittade jag en vitlökscreme fraiche som jag piffade till den med.

Avokado- och gurksallad

2 avokado
5 cm gurka
1 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt

Skär avokado och gurka i tärningar och blanda med creme fraiche. Smaksätt med vitlök och salt.


Grekiska bönor

Min svägerska älskar bönor när hon är på semester i Grekland. Här är ett försök att göra likadana.

Bönor i tomatsås

1/2 kilo frysta haricot vert
1 lök
1 dl rapsolja
1 paket krossade tomater
1/2 paprika
salt och peppar

Fräs lök och haricot vert i oljan. Tillsätt tomater och hackad paprika. Krydda och låt allt puttra under lock i ca 1 timme.


LCHF- Langos

Här kommer en riktig fettbomb! Det här är ett litet experiment som blev ganska lyckat!

Langos
3-4 pers
100g philadelphia
5 ägg
4 dl grädde
1/2 dl fiberhusk
1 krm salt
Rapsolja
Mosa samman philadelphia och ett ägg. Rör därför i ett ägg i taget. Häll i grädde och vispa i fiberhusk och salt. Låt smeten stå och svälla i ca 5-10 min. Värm några cm olja i ett stekjärn. Klicka ner ca 1 dl av smeten i den varma oljan. Stek den gyllenbrun på medelvärme och vänd den när den har stelnat till. Man skulle kanske kunna tillaga den i ugn istället för att fritera. Servera langosen nygräddad med goda tillbehör t.ex räkor, creme fraiche, vitlökssmör, hackad lök och riven ost.
jifisaiof
(Min dotter Amanda har tagit bilden)

Tacosallad

Mat vet aldrig vad de petar i kryddblandningar. Därför provar vi oss fram med våra vanliga kryddor.

Tacosallad
500 g köttfärs
2 lökar
1 vitlöksklyfta
Chiliflakes, chilipulver, stark paprika, söt paprika, spiskummin och oregano
Ca 2 msk tomatpure
Salt och svartpeppar

Stek köttfärs och hackad lök. Krydda rejält och häll på lite vatten. Låt puttra en stund. Jag brukar låta köttfärsen vara ganska tjock. Servera köttfärsen på en grönsallad med tomat, paprika, lök och riven ost.


Ägg i bolognese

Det här är en kul rätt som är en variant av köttfärssås med pocherade ägg i.

Ägg i bolognese
4 pers

500 gram köttfärs
2 lökar
Vitlök
Salt och peppar
Basilika och oregano
1dl vin
1paket krossade tomater
6 st ägg
Riven parmesan

Stek köttfärs och hackad lök. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika. Tillsätt vitlök, vin och krossade tomater. Låt det puttra i några minuter. Knäck äggen ner i gropar i köttfärssåsen. Lägg på lock och koka tills äggen är klara ca 5-8 minuter. Strö över parmesan.


Menyförslag

Ofta försöker jag laga så mycket att vi har med oss rester till jobbet dagen efter. Så här kan en kvällsmat se ut hemma hos oss:
 
Rökt fläskfilè, blomkål- och broccoligratäng och pizzasallad


Blomkål- och broccoligratäng

Här kommer en gratäng som passar en LCHFare.

Blomkål- och broccoligratäng
4 pers

1 paket djupfryst blomkål och broccoli
2 lökar
2 dl grädde
3 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
riven ost

Lägg blomkål och broccoli i en gratängform. Om den är djupfryst kan man ställa in den att tina en stund i ugnen medan man förbereder det andra. Skala och klyfta löken och blanda med blomkålen och broccolin. Blanda ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Häll blandningen i gratängformen. Strö över riven ost. Ställ in i ugnen i 200 grader ca 30-40 minuter.


Fyllda paprikor

Det är tycker jag är en perfekt LCHF-rätt. Dessutom är den enkel att göra och god.

Köttfärsfyllda paprikor
4 pers

500-600 g köttfärs
2 lökar
vitlök
smör
salt och peppar
örtkryddor, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar eller något annat kul
5-6 paprikor
1 paket krossade tomater
3 dl grädde
skivad gräddost

Hacka lök och stek den och köttfärsen i smör. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Krydda köttfärsen så att den blir smakrik. Häll krossade tomater och grädde i en långpanna. rör om så att det blandar sig. Häll av vattnet från paprikorna och lägg dem som små båtar i långpannans sås. Fyll halvorna med köttfärssåsen och täck med skivad ost. Gratinera paprikorna i 250 grader i ca 10 minuter.





Annas sås

Om man använder förvälld vitkål som bas går det bra att använda sina pastasåser trots att man inte äter pasta. Det här receptet har jag fått från min alldra bästa vän Anna.

Annas pastasås

1 paket bacon
100-150 g skinka
100-150 g pepparsalami
1 lök
2 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater

Hacka lök. Skär bacon, skinka och salami i strimlor. Bryn lök och kött i smör. Häll i krossade tomater och creme fraiche. Låt allt puttra tills såsen är genomvarm.  




Ungersk gulasch

Jag passar på att göra grytor eller stekar på helgerna. Idag startade vi en gryta och gick en långpromenad. Eftersom jag förberett en pizzasallad så var maten färdig när vi kom hem.

Ungersk gulasch

4 port

900 g nötbog eller högrev
6 lökar
smör
1 msk sött paprikapulver
1 msk starkt paprikapulver
1 tsk mejram
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
creme fraiche

Skär köttet i tärningar och löken i klyftor. Stek kött och lök i smör. Pudra över paprikapulvret under stekningen. Häll i de andra kryddorna och de krossade tomaterna. Låt allt puttra under lock i en timme. Servera med sallad och en klick creme fraiche  

 




Pizzasallad

Vitkål är en mycket användbar grönsak. Pizzasallad blir bara godare av att få stå och dra så gör en rejäl skål när du ändå gör det.

Pizzasallad

vitkål
rapsolja
vinäger
vatten
salt och svartpeppar
oregano
vitlök
ev paprika

Strimla vitkålen fint t ex med en osthyvel eller i en matberedare. Blanda i olja, vinäger och vatten. Ofta blir det lagom smak om man tar dubbelt så mycket olja som vinäger. Vatten tar jag för att få mer vätska. krydda efter behag. Smaka av tills du blir nöjd. Till en stor skål sallad brukar jag ta en liten klyfta vitlök. Låt salladen dra före servering.



Omelett med ungerska smaker

Omelett igen
2 pers

4 ägg
1msk grädde
Stark och mild paprikakrydda
Lök
Paprika
Riven ost
Salami


RSS 2.0