Västerbottenostvåffla
Här kommer ett recept på en våffla med väldigt få ingredienser. Att det är glutenfritt är ytterligare ett plus.
2-3 våfflor
2 ägg
1 msk majonäs
50 g västerbottenost
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggulorna, majonäsen och riven västerbottenost. Häll smeten i eth våffeljärn och grädda.
servera med riven ost, räkor, rökt lax, créme fraîch, rom och rödlök.
Comté med brynt smör och hasselnötter
Det här är så enkelt som det låter. Inspirationen fick jag från Göteborg. Det passar som helggott med ett glas vin.
2 portioner
1 bit Comté (fransk hårdost)
Ca 50 g smör
1/2 dl hasselnötter
Havssalt
Skär osten i stavar. Bryn smöret tills det får en gyllene färg och koladoft. Rosta hasselnötterna. Lägg stavarna i portionsformar, fördela hasselnötterna och häll över brynt smör. Strö över lite havssalt.
Hummersoppa
Den här hummersoppan serverade vi som en starter på nyår. Vi hade även en liten förrätt, huvudrätt, ostbricka och dessert. Då räckte soppan till ca 6 personer. Tillsammans med champagne från Pommery blev det magiskt gott.
Fond
1 hummer
1 morot
1 blekselleristjälk
1 lök
1 vitlöksklyfta
Dillfrön
Lite ghee eller smör
Lite paprikapulver
1 -2 msk tomatpuré
250 ml vitt vin
Vatten
Rensa hummern och lägg hummerköttet i kylen. Rosta hummerskalen i 200 grader, varmluft, i 15 minuter. Dela grönsakerna i bitar och bryn i en kastrull med kryddorna. Tillsätt de rostade skalen. Häll på vin och vatten så att det precis täcker.
Koka upp och låt det småputtra i ca 30 minuter. Sila.
Soppan
Ca 5 dl hummerfond
2 dl grädde
1 klick smör
2 cl cognac
1 cl portvin, madeira eller dubonne
lite maizenamjöl som redning
Salt och peppar
Reducera fonden så det blir ca 4 dl. Tillsätt grädde och värm försiktigt. Tillsätt redning och sjud i ca 5 minuter. Smaksätt med cognac, starkvin, salt och peppar.
Lägg hummerköttet i botten på skålar eller i vackra glas pä fot. Häll upp soppan och servera med en god champagne.
Kolamousse
Det här receptet har jag fått i en matgrupp på Facebook av Petra Hallberg. Det är magiskt gott om
man gillar dulche de leche.
Kolamousse med smörindränkt pepparkskssmulor och lingon
100 g Philadephiaost naturell
0,5 dl karamelliserad mjölk (mer om man vill ha kraftigare kola smak)
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
En gnutta salt
12 pepparkakor
Smält smör ca 50 g
Lingon eller röda vinbär
Blanda ihop allt och vispa tills det blir en en härligt fluffig mousse.
Smula två pepparkakor i botten på en efterrättsskål eller ett snyggt glas. Häll över smält smör. Klicka eller spritsa moussen över och dekorera med några lingon eller röda vinbär. Stick gärna i en extra pepparkaka på toppen.
Förrättspannacotta med räksalsa
Det här är en trevlig liten rätt som man kan bjuda på till förrätt eller som en liten vickning.
Pannacotta:
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
2 dl grädde
2 dl créme fraîche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
1 msk finhackad rödlök
Salt
Blötlägg gelatinet i lite vatten. Blanda 1 1/2 dl grädde, créme fraîche, pepparrot, dill och rödlök. Värm 1/2 dl grädde och smält gelatinet i grädden. Häll samman allt och smaka av med lite salt. Fördela röran i några snygga portionsglas och
ställ svalt i några timmar.
Räksalsan:
Ca 450 g räkor med skal eller 250 g skalade
1 liten hackad rödlök
1/2 hackad gurka
Hackad dill
Saften av 1/2 citron
Lite salt
Lite flytande honung
Blanda gurka, dill, rödlök och citron och krydda med salt och honung. Jag väntade med att blanda i räkorna till strax före serveringen
Toppa pannacottan med räksalsan och servera. Vi satte även dit ett litet parmesanchip.
IsterbandsJanson
1 kg potatis
2 gula lökar
4 isterband
3 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och strimla potatisen. Hacka eller skiva löken. Skär ett snitt längs med isterbanden. Varva potatis, lök och isterband i en smord ugnsform. Lägg potatis överst och underst. Salta och peppra på lagerna med potatis. Häll över hälften av grädden och strö över riven ost. Grädda i 30 minuter. Häll på testen av grädden och ställ i formen i ugnen ytterligare 20 minuter. Servera rödbetor till.
Indisk lammgryta
Det här receptet har jag fått av min dotter. Var hon har fått det ifrån vet jag inte. Jag förberedde allt kvällen innan. Jag la ner djupfryst kött i min slow cooker över natten. På morgonen hade kötet tinat och jag startade kokningen.
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk ingefära
1 tsk chili eller sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk koriander
1/2 tsk nejlika (jag tog malda)
1 kanelstång
2 msk tomatpuré
1 dl yoghurt
1 burk krossade tomater
Ca 600 g kött t ex bog ( jag tog säkert dubbelt så mycket och det blev riktigt bra)
Salt och svartpeppar
Enligt receptet ska man bryna lök och kött innan det får koka i 1 tim 30 min. Jag bara blandade ihop allt utan att bryna och lät det koka på låg temperatur i slow cookern i ca 11 timmar. Servera med ris och/eller naanbröd
Min bästa äppelkaka och Anna-Lenas
Den här äppelkakan är en kombination mellan två olika recept. Den glutenfria varianten kommer först och originalet sen.
4-5 äpplen, gärna fler
100 g smör
2,5 dl havregryn
2,5 dl kokos
1 dl socker
Starta ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär de i bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser. Strö ut blandningen över äpplena. Ställ in i ugnen i 30 minuter.
Anna-Lenas bästa äppelkaka
4-5 äpplen
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
Gör på samma sätt som ovan.
Stekt torsk med Ingrids heta räkor
Ibland kan man kombinera maträtter på ett sätt som man inte tänkt sig från början.
Idag stekte jag en torskfilé och gjorde en räksås till. Räksåsen är en rätt som vi i vanliga fall serverar till ris.
Räksås:
Smör
Curry
Vitlök
Tomatpuré
Soya
Créme fraîches
Cayennepeppar
Räkor
Bryn smör och curry, vitlök och tomatpuré. Häll i créme fraîche och låt allt bli varmt. Smaksätt med soya. Lägg i skalade räkor och låt dessa bli varma. Servera till stekt torsk och/eller ris.
Pappas havregrynskaka
Det här är ett recept som min pappa brukade göra. Min avskrift är lite otydlig och orginalet är skrivet enligt gamla mått.
1 kkp (1,5 dl) smör
2 kkp (3 dl) socker
2 ägg
2 kkp (3 dl ) mjölk
4 kkp (6 dl ) havregryn
3 tsk jästmjöl (bakpulver)
9 söt - 5 bittermandel
Rörs ihop. 1 tim 175 grader. Äts med vaniljsås el vispgrädde.
Tydligare än så här står det inte i mitt recept. När jag gjorde det nu senast smälte jag smöret och tog bittermandelolja i stället för bittermandel. Sötmandel hoppade jag över. Tar man i mandel så maler man dessa i en kvarn innan man blandar i dem. Det
borde fungera med lite mandelmjöl och bittermandelolja också. Smaken av bittermandel sätter karaktär på kakan.
Dillstuvad potatis, glutenfri
Min man älskar isterband med dillstuvad potatis. Eftersom jag helst lagar mat utan gluten och med naturliga råvaror så kom detta recept till.
Ingredienser:
Potatis
Grädde
Salt och vitpeppar
Dill
Skala och skölj de hela potatisarna. Skär potatisen i små tärningar och låt dem vara osköljda. Lägg dem i en kastrull och häll grädde över så att de precis täcker potatisbitarna. Salta och peppra lätt. Koka dem på medelvärme ca 10-15 min tills de är mjuka.
Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner vid. Stek isterbanden på medelvärme så fort potatisen börja koka så blir allt färdigt samtidigt.
Strö ner hackad dill och smaka av med mer salt och peppar vid behov.
Servera med rödbetor eller mjölksyrade rödbetor.
Nödfika
Man blir så kreativ när man är sugen på något. Hade jag haft en skvätt grädde hemma så hade det piffat till det lite extra.
Nödfika i all enkelhet
En burk konserverade persikor
Lätt hackade hasselnötter
En rejäl klick smör
Lite chiliflakes
Bryn hasselnötterna i smör tills det doftar brynt smör. Dela persikorna i bitar och bryn dem tills de är genomvarma. Strö lite chiliflakes över. Servera härna med en klick lättvispad grädde
Glutenfritt pannbröd
Vi testade att steka ett pannbröd till korven. Nästa gång ska vi steka dem på murrikkan.
5 dl Havregryn eller 4 dl havremjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
3 1/2 dl vatten
3 msk raspsolja
Kör sönder havregrynen i matberedaren. Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i olja och vatten. Låt degen stå en stund så fiberhusken hinner göra degen tjock.
Gör 7 platta kakor av degen. Jag la en klick deg mellan två bakplåtspapper men man kan också kavla ut det med en kavel.
Stek i ett torrt stekjärn på medelhög värme.
LCHF-langos
Langos för 2 pers
3 ägg
3 1/2 dl riven ost (Västerbotten fungerade bra)
3/4 dl majonäs
Blanda ihop och klicka ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Tillbehör:
Räkor
Riven ost
Rom
Hackad rödlök
Créme fraîche
Ädelostsås med grönpeppar och cognac
Varför inte kombinera ihop flera goda ingredienser och göra en god sås!
2 dl Grädde
70 g ädelost
20 grönpepparkorn
1-2 msk cognac
Salt och peppar
Koka upp grädde och ädelost och låt det puttra tills det blir tjockt. Stöt grönpeppar och häll i såsen. Smaka av med cognac, salt och vitpeppar.
Vi serverade den till oxfilé men den passar säkert alldeles utmärkt till fläskfilé också.