Pappas havregrynskaka

Det här är ett recept som min pappa brukade göra. Min avskrift är lite otydlig och orginalet är skrivet enligt gamla mått. 

(null)

1 kkp (1,5 dl) smör
2 kkp (3 dl) socker
2 ägg
2 kkp (3 dl ) mjölk
4 kkp (6 dl ) havregryn 
3 tsk jästmjöl (bakpulver) 
9 söt - 5 bittermandel

Rörs ihop. 1 tim 175 grader. Äts med vaniljsås el vispgrädde.

Tydligare än så här står det inte i mitt recept. När jag gjorde det nu senast smälte jag smöret och tog bittermandelolja i stället för bittermandel. Sötmandel hoppade jag över. Tar man i mandel så maler man dessa i en kvarn innan man blandar i dem. Det borde fungera med lite mandelmjöl och bittermandelolja också. Smaken av bittermandel sätter karaktär på kakan. 

Dillstuvad potatis, glutenfri

Min man älskar isterband med dillstuvad potatis. Eftersom jag helst lagar mat utan gluten och med naturliga råvaror så kom detta recept till. 
(null)

Ingredienser:
Potatis
Grädde
Salt och vitpeppar 
Dill

Skala och skölj de hela potatisarna. Skär potatisen i små tärningar och låt dem vara osköljda. Lägg dem i en kastrull och häll grädde över så att de precis täcker potatisbitarna. Salta och peppra lätt. Koka dem på medelvärme ca 10-15 min tills de är mjuka. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner vid. Stek isterbanden på medelvärme så fort potatisen börja koka så blir allt färdigt samtidigt. 
Strö ner hackad dill och smaka av med mer salt och peppar vid behov.
Servera med rödbetor eller mjölksyrade rödbetor. 

RSS 2.0