Dippelidipp

Dagens lunch bestod av dippgrönsaker, aioli, gravad lax, pepparrotsphiladelphia och räkor. Gott!



Yngves grillsås

Här kommer en variant på en grillsås som man kan använda i stället för ketchup. Den innehåller en hel del kolhydrater eftersom det är banan i den. 

1 mosad banan
1 gul lök
2,5 dl Passerade tomater eller chilisås
Citronsaft
2-3 vitlöksklyftor
Olja
1 tsk curry
Förhållandevis mycket cayennepeppar
Salt och peppar

Fräs hackad lök och vitlök i olja. Rör ner mosad banan och passerade tomater. Låt såsen koka några minuter. Pressa i citronsaft och smaka av. Det ska vara hetta i den. Den är god både kall och varm.





Lätta matlådan

När man inte har några rester över till matlådan är den här enkel och god att göra.

Tonfiskröra till 2 personer

2 burkar tonfisk
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl ärtor (kan uteslutas om man tycker att det är för mycket kolhydrater)
1 tsk curry
1 hackad lök
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Rör ihop alla ingredienser. Lägg upp på en salladsbädd med skivad tomat och kokt ägg. 




Varianter på tabbouleh

Eftersom jag mår bättre när jag inte äter gluten så gör jag glutenfria varianter av tabbouleh. De innehåller en hel del kolhydrater men det fungerar för oss ändå. 

Tabbouleh

Bovete eller fullkornsris
En rejäl knippa slätbladig persilja
Ev mynta
2 tomater
1/3 gurka
1 rödlök
1 citron
Olivolja
Salt och peppar

Kok ris enligt förpackningen och låt det svalna eller.....
Skölj 1 dl bovete i hett vatten och sedan i kallt. Låt det koka med 1 msk vinäger och 3 dl buljong i 10 minuter. Låt det svalna

Hacka persilja, mynta, tomater, gurka och rödlök. Blanda med ris eller bovete. Häll olivolja och rikligt med pressad citron över. Smaksätt med salt och peppar. 



Brunsås till snabblagad mat

Jag har länge funderat över hur jag ska göra brunsås utan mjöl i. För ett tag sedan kom jag på att man inte behöver krångla till det i onödan. 

Brunsås
1 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
Kinesisk soya
Salt och peppar

Koka upp allt på spisen. Klart att servera. Den blir tjock och god alldeles av sig själv.

Här serverade jag den till biffar och kokta morötter. Biffarna är också gjorda på enklast tänkbara sätt. Platta ut köttfärs och salta och peppra när de steks i smör. Klart!
Hade jag haft mer tid så hade jag nog även gjort en sallad och rårörda lingon.




Morotstzatziki

Jag ville ha en sås som passade till grekisk mat idag och rörde snabbt ihop en morotstzatziki.

1 riven morot
Malagningsyoghurt
Salt
Vitlök

Blanda ihop och njut!




Aubergine saganaki

När vi var på Rhodos i sommar åt vi en rätt som de kallade aubergine saganaki. Vi tyckte det var fantastiskt gott och här kommer min variant:

1 aubergine 
1 lök
1 tomat
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar 
1 fetaost
Olja och smör

Tärna aubergine och bryn i rikligt med olja och smör. Hacka lök och vitlök och stek tillsammans med auberginen. Hacka även tomat och blanda ner. Godast blir om aberginen har sugit upp mycket fett och är mjuk. Lägg röran i en ugnsform och smula över fetaost. 
Gratinera i ugn i 20 minuter i 225 grader. 



Ost- och baconbo

Den här rätten har jag fått via en Facebookgrupp. Tyvärr vet jag inte vem som har hittat på den så jag kan inte hänvisa till rätt person. Om någon känner igen rätten och vem vet som har skapat den får ni gärna höra av er.

Ost- och baconbo

100 gram riven ost
1/2 paket bacon
1 ägg
Olivtapenade, chili

Lägg riven ost som ett litet fågelbo i en ugnsfast form. Knäck ett ägg i gropen i mitten av osten. Lägg över baconbitar och smeta över tapenade. Ställ in i varmluftsugn i 225 grader tills ost och bacon ser knaprigt ut och ägget är tillagat. 





Fröknäcke

Idag har jag bakat fröknäcke. Jag "fuskar" och använder Risentas färdiga mix eftersom jag aldrig har misslyckats med det någon gång. Så här lätt är det:

1 paket fröknäcke bakmix (ca 5 dl frön)
4 dl kokande vatten
3 msk rapsolja
Flingsalt

Blanda allt utom flingsaltet och låt det svälla i 10 minuter. Stryk ut på två plåtar med bakplåtspapper på. Strö över flingsalt och baka i ugn i 175 grader i ca 55 minuter. 
Bryt i lagom stora bitar.

I dag bredde jag på philadelphia med rödlök i. 

1 burk Philadelphia 
1/2 hackad rödlök






Lax med varm squashsallad

Nu var det väääldigt länge sedan jag skrev, men jag tänkte damma av Gyllinmat och börja spara recept igen.
Idag gjorde jag en lågkolhydraträtt av en gammal pastarätt som vi tycker mycket om.

Lax i ugn
Salta, peppra och häll flingsalt och chiliflakes över laxfiléer i en ugnsform. Pressa över lime eller citron och ställ in i ugn i 225 grader i 10 minuter.
Om man vill kan man stryka ett lager philadelphia, med eller utan smak, över fisken också.

Varm squashsallad

1 squash
1 äpple
1 rödlök
2 dl crème fraîche
Salt och örtkryddor
Ev en vitlöksklyfta

Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner squash-tärningar i det. Låt tärningarna bli varma någon minut i vattnet. Det ska vara lite tuggmotstånd i bitarna. Häll av vattnet och blanda ner hackad rödlök och äpplebitar. Rör även ner crème fraîche och örtkryddor. Smaksätt med eventuellt med salt och vitlök.


RSS 2.0