Kolamousse

Det här receptet har jag fått i en matgrupp på Facebook av Petra Hallberg. Det är magiskt gott om
man gillar dulche de leche.

Kolamousse med smörindränkt pepparkskssmulor och lingon 

 

100 g Philadephiaost naturell 

0,5 dl karamelliserad mjölk (mer om man vill ha kraftigare kola smak)

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

En gnutta salt

 

12 pepparkakor

Smält smör ca 50 g

Lingon eller röda vinbär

 

Blanda ihop allt och vispa tills det blir en en härligt fluffig mousse. 

 

Smula två pepparkakor i botten på  en efterrättsskål eller ett snyggt glas. Häll över smält smör. Klicka eller spritsa moussen över och dekorera med några lingon eller röda vinbär. Stick gärna i en extra pepparkaka på toppen.



Förrättspannacotta med räksalsa

Det här är en trevlig liten rätt som man kan bjuda på till förrätt eller som en liten vickning. 

(null)


Pannacotta:
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
2 dl grädde
2 dl créme fraîche
2 msk riven pepparrot 
2 msk hackad dill
1 msk finhackad rödlök
Salt

Blötlägg gelatinet i lite vatten. Blanda 1 1/2 dl grädde, créme fraîche, pepparrot, dill och rödlök. Värm 1/2 dl grädde och smält gelatinet i grädden. Häll samman allt och smaka av med lite salt. Fördela röran i några snygga portionsglas och ställ svalt i några timmar. 

Räksalsan:
Ca 450 g räkor med skal eller 250 g skalade
1 liten hackad rödlök
1/2 hackad gurka
Hackad dill
Saften av 1/2 citron
Lite salt
Lite flytande honung

Blanda gurka, dill, rödlök och citron och krydda med salt och honung. Jag väntade med att blanda i räkorna till strax före serveringen 

Toppa pannacottan med räksalsan och servera. Vi satte även dit ett litet parmesanchip. 

IsterbandsJanson

1 kg potatis

2 gula lökar

4 isterband

3 dl grädde

Salt och peppar

Riven ost

 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och strimla potatisen. Hacka eller skiva löken. Skär ett snitt längs med isterbanden. Varva potatis, lök  och isterband i en smord ugnsform. Lägg potatis överst och underst. Salta och peppra på lagerna med potatis. Häll över hälften av grädden och strö över riven ost. Grädda i 30 minuter. Häll på testen av grädden och ställ i formen i ugnen ytterligare 20 minuter. Servera rödbetor till.


RSS 2.0