Salami och kronärtskocksrätten

Det här är så snabblagat, enkelt och otroligt gott

Salami och kronärtskocksrätten

Salami av ungersk typ, gärna med hetta
Gul lök
1 burk kronärtskockshjärtan
1burk coctailtomater
1 squash
Tapenade, med chili om man gillar hetta

Skär salamin i strimlor och stek i smör. Skär löken i klyftor och bryn med salamin. Dela kronärtskockshjärtan i fjärdedelar och lägg i stekjärnet tillsammans med det andra. Hyvla sqash med en potatisskalare och vänd ner i järnet. Låt allt bli varm och servera med tapenade. 



Fröknäcke

Jag har alltid lyckats med Risentas fröknäcke och gjorde ett recept som liknar deras. 
Blanda ca 5 dl frön (2 dl solrosfrö, 1 dl pumpakärnor, 2 dl sesamfrö, 1/2 dl psylliumfrö, 1 msk linfrö, 2 msk chia)
Med 4 dl kokande vatten och 3 msk olja. 
Låt den vila i en bunke i 10 min.
Fördela smeten på två plåtar med bakplåtspapper. 
Flingsalt eller krydda strös över.
Grädda i 175 grader i 55 minuter, varmluft 150 grader i 50 min eller tills det är torrt och gyllenbrunt. 
Bryt i bitar och förvara i tätslutande burk eller påse. 

Lax- och spenatsås

Den här rätten har jag ätit för många år sedan som en pastasås. Den går alldeles utmärkt att äta utan pasta.

Lax- och spenatsås

400 gram bladspenat
500 gram laxfilé
Mycket vitlök
Creme fraiche
Rikligt med Salt
Peppar
Smör
Ev en skvätt vatten

Fräs spenaten i en stor klick smör. Salta rejält och peppra. Hacka vitlöken och blanda ner den i spenaten. Häll ev i en skvätt vatten. Rör i creme fraiche och låt det hela puttra. Skär laxen i tärningar och rör försiktigt ner dem i såsen. Peta ner laxbitar som sticker upp och låt det koka tills laxen är färdig ca 5-10 minuter. 




Glutenfritt morotsbröd

Jag fick ett fantastiskt bra recept på ett glutenfritt lågkolhydratbröd av en jobbarkompis. Tack, Eva, det här ska jag baka fler gånger!

Morotsbröd
1 kg morötter
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
4 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna. Mixa alla frö till mjöl. Tillsätt salt. Mixa 2/3 av morötterna tillsammans med mjölet. Vispa ägg i en skål och lägg i resten av morötterna. Blanda samman allt till en smet. Häll smeten i en smörpapperklädd brödform. Strö över lite sesamfrön. Grädda i ugn i ca 80 minuter.





Grönkålssallad

Just nu finns det gott om färsk grönkål i butikerna. Då kan man passa på att göra en nyttig och god sallad. 
Idén fick jag för många år sedan på Capellagården på Öland.

Grönkålssallad

Ca 1/2 liter Färsk grönkål
1/2 Äpple
1/2 rödlök
Olivolja
Balsamico
Flingsalt 
Svartpeppar

Hacka grönkålen, äpplet och löken. Blanda i en skål och häll över olja och vinäger.strööver flingsalt och peppar. Blanda runt och servera.

Lunchlåda

Idag behövde vi ha en matlåda som kan ätas utan att värmas. Jag kom på att Anna Skipper hade rullar med cashewnötssmör i. 

Skinkrullar med cashewnötssmör

Isbergssallad
Skinka eller kalkon i skivor
2 dl Cashewnötter
1msk sesamfrön
Olivolja
Ev en vinegrette

Mixa cashewnötter, sesamfrön och olivolja. Ta så mycket olivolja att det blir en bredbar röra. Lägg ett helt salladsblad med några skinkskivor på. Klicka på cashewnötssmöret. Jag strödde även på lite grönkålssallad som jag hade kvar sedan i går. Det blev gott med lite vinägersmak från salladen.





Korvgrillning


Jag tycker att det är mysigt att grilla ute i skogen på vintern. I år hade vi salladsblad till de som inte ville ha korvbröd. Man placerade korven i ett stortsalladsblad och klickade på Dallassallad. Riktigt smarrigt faktiskt.

RSS 2.0