Rester

Rester blir så mycket roligare om man lagar en helt annan rätt av dem. Här fick den gravade laxen ett nytt liv.

Laxcocktail

1/2 mango
1 avokado
1/2 lime
Chiliflakes
Salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Gravad lax

Skär mango, lax och avokado i tärningar. Pressa över limesaft och smaksätt med vitlök, chili, salt och peppar. Rör om och njut!


Fiskpate'

Så här efter jul kan man bli sugen på mat som inte känns så tung. Fiskpate med sallad och en god sås passade mig perfekt.

Fiskpate

600 gram fiskfile t ex torsk
3 ägg
2 dl crème fraîche
2 msk potatismjöl
1 krm riven muskot
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
500 g räkor med skal
Dill

Kör fisken väl sönderdelad i matberedare. Tillsätt äggen och allt utom dill och räkor. Kör tills allt är väl blandat. Klä en brödform med smörpapper. Häll ett lager med fiskfärs i formen. Strö över ett lager med dill. Täck dillen med ett lager fiskfärs. Skala och hacka räkorna och blanda med lite av färsen. Bred ut räkröran i formen och fyll på med resten av färsen. Täck formen med smörpapper och baka i vattenbad i 200 grader i ugnen i ca 35 minuter. Kan ätas både varm och kall.


Currysill

Nu börjar det närma sig jul och då måste man göra goda sillinläggningar. Jag brukar använda mig av 5-minuters sill och lägga i olika gojs. Bara en enkel vitlökscreme fraîche går bra att lägga sillbitar i.

Currysill

1 rejäl klick smör
1-2 tsk curry
2dl crème fraîche
1 paket 5-minuters sill
En gnutta salt
En gnutta agavesirap

Bryn curryn i smöret och låt det svalna. Skär sillfileerna i bitar. Rör ihop allt och ställ in i kylen. Låt dra ett dygn. Ät och njut!


RSS 2.0