Rester av julskinka (eller kassler)

Julskinka (300-500 g)
Kokt ris
Banan (3 st)
2 dl grädde
0,5 sk chilisås
1 msk curry
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Riven ost

Jordnötter 

(null)

Sätt ugnen på 225 grader. 
Lägg kokt ris i botten på en ugnsfast form. Strimla julskinka och banan. Lägg det ovanpå riset. Vispa grädde, chilisås och kryddor. Bred den smaksatta grädde överst. Lägg på riven ost. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter. 

Syrade rödbetor

(null)

1 kg färska rödbetor
2 st rödlökar
3-4 klyftor vitlök
20 g oprocessat salt
Ev lite vassle från kefir eller filmjöl
Vitkål, vinblad eller vinbärsblad 

Skala rödbetorna och riv dem. Skiva lök och vitlök runt. Lägg det i en bunke och tillsätt salt. Massera grönsakerna ordentligt tills de vätskar sig. Lägg allt i en stor burk med gummiring och bygellås. Häll gärna på lite vassle. Håll grönsakerna borta från syre med hjälp av t ex ett stort vitkålsblad. 
Ställ i rumstemperatur i tre dagar. Ställ det lite svalare, ca 15-18 grader i ytterligare tre veckor. Lägg över i mindre burkar och ställ det svalt. Låt det gärna mogna ytterligare innan man äter av det. 
Jag ska riva det lite tunnare nästa gång. 
Man kan blanda lite syrade grönsaker med lite creme fraiche till en härligt rosa röra och servera till maten. 

Uffe-grönsaker

(null)


Det här receptet har jag fått av min vän, Uffe. Första gången vi åt dem fick vi det som snacks före maten. Vi höll nästan inte på att kunna sluta äta av dem. 

1 kg blandade grönsaker t ex inläggningsgurka, morotsstavar, blomkål, röd paprika och gul lök (helst ekologiska)
Minst 2 klyftor vitlök
1 liter vatten (gärna kokt och avsvalnat) 
35 g jodfritt salt ( drygt 2 msk)
Jag har ofta gjort dubbel sats med lag. 

1. Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. 
2. Skala löken och skär den i tunna klyftor
3. Skala vitlöksklyftorna och skär den i smala skivor
4. Varva grönsakerna i en stor burk med gummiring och bygellås.
5. Lös upp saltet i vattnet och häll det över grönsakerna så att de täcks. 
6. Håll ner grönsakerna under lagen med hjälp sav ett vitkålsblad eller en vattenfylld plastpåse. 
7. Stäng locket och låt grönsakerna stå i rumstemperatur i 14 dagar. 
8. Lägg gärna upp dem i mindre burkar och förvara dem i kylen. De kan med fördel stå och mogna ytterligare någon vecka innan man äter av dem. 




Tacorulle

Ibland får man lite taco-köttfärs över när man har ätit tacos. Igår gjorde jag en taco-rullle av våra rester. 

(null)

300-400 gram taco-kryddad köttfärs
3 ägg
Riven ost
Ev taco-sås och jalapeños 

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen och separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner äggulorna tills allt har blandat sig. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 10 min. 
Lossa försiktigt "omeletten" från plåten. Bred över köttfärsen och strö över riven ost, klicka ev taco-sås och jalapeños över. Rulla försiktigt ihop rullen likt en rulltårta. 
Ställ in i ugnen igen tills allt har blivit varmt. Jag värmde köttfärsen lite innan jag la på den så att det skulle gå lite snabbare att få allt genomvarmt. 
















Slaktarbiff, njurtapp

Idag fick jag tag i en bit slaktarbiff till bra pris. Jag läste att man kunde grilla köttet men vi valde att steka det i rikligt med smör. 

500 g slaktarbiff 
Tre kiwi
150 g smör
2 msk kapris
Vinäger 
Salt och peppar

Dela köttbiten längs med hinnan och skär bort den. Skär kiwi i skivor och lägg runt köttet. Låt kiwin möra köttet i rumstemperatur en stund. Mitt kanske låg i ca 30 min. 

(null)

Plocka bort kiwin och stek den på hög värme i rikligt med smör tills köttet är rare/medium rare. Svep in köttet i folie och låt det vila en stund. Häll vinäger och kapris i stekfettet. Skär upp köttet i tunna skivor. Titta noga på strukturen på köttet så man skär åt rätt håll. Häll stekskyn med vinäger och kapris över köttet. 

Om man vill ta vara på kiwin kan man göra en chutney av den. Stek rödlök och kiwin i smör. Smaksätt med honung och chiliflakes. 
Jag stekte även lite andra grönsaker och serverade till köttet. Vi tog även en klick bearnaisesås till. 

(null)


Oxsvanssoppa

Jag älska mat som nästan lagar sig själv. I gårkväll satte jag igån en oxsvanssoppa. Den fick koka i min slow cooker hela natten. I morse pillade jag loss det möra köttet från benen. Det fantastiskt mustigt och gott.  

(null)

Ca 1 kg oxsvans
1 gul lök
2 sötpotatisar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré 
Timjan
1 liter vatten
Salt och peppar
1 dl Vin, gärna sherry eller portvin

Lägg allt i en slow cooker och koka på svag värme över natten. Plocka upp benen och ta bort köttet. Lägg tillbaka köttet i grytan och smaka av. 


RSS 2.0