Gädda med persiljesås

i det här receptet försökte vi återskapa ett gammalt recept från barndomen. jag fångade en gädda som var stor nog stt tillagas och så provade vi oss fram. Det blev väldigt gott. 

 
ingredienser:
gädda ca 750 g
2 tsk havssalt
1/2 citron
rejält med hyvlat smör
ca 2 dl grädde
1-2 dl persilja
 
Sätt ugnen på 225 g. skölj av gäddan flera gånger så att så mycket som möjligt av slemmet sköljs bort. Jag hade en hel gädda utan huvud och stjärt. Skinn och fjäll satt kvar. Salta i och runt hela fisken. Strö salt både på och i. Lägg gäddan i en smord ugnssäker form och hyvla över rikligt med smör. Sätt gäddan i ugnen ca 15 minuter. Ta ut den och häll grädde i formen. Strö hackad persilja i grädden. Ställ in i ugnen och ös den var 5 minut. totalt hade vi fisken i ugnen ca 30 minuter. Värmen hade kanske kunnat sänkas eller tiden kortats ner. Fenan ska lätt lossna när den är klar. Vår satt ganska hårt fast så den kanske hade gått för länge eller för varmt. Den var dock godomligt god. Persiljsåsen blev mycket krämig. Vill man ha en lösare sås kan man säkert blanda med mjölk eller öka mängden. Vi serverade med kokt potatis och sallad. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0