Laxburgare med broccolisallad
I stället för att bara steka fisken som den är kan man göra en fiskfärs och steka som en biff.
Laxburgare
4 pers
1 paket med laxfilé
1 ägg
1 lök
1 tsk salt
peppar
Dela fisken i bitar och kör i matberedaren. Blanda ner ägg, salt, peppar och lök. Kör en kort stund tills allt har blandat sig. Forma färsen till fyra biffar och stek i smör. Gott att servera räkröra och broccolisallad till.
Broccolisallad
Broccolisallad
4 pers
1 paket djupfryst broccoli
2 tomater
1 paket bacon
2 salladslökar
dressing
1/2 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
6 msk olivolja
2 msk vinäger
flingsalt och svartpeppar
Koka broccolin och stek bacon i bitar. Skär tomaterna och salladslöken i skivor. Blanda den varma broccolin med de andra grönsakerna och häll över dressingen. Strö bacon över och servera salladen varm.
Drickyoghurt
Kärt barn har många namn. Jag har valt att kalla detta för drickyoghurt. När man gör den själv innehåller den inte alls den mängden socker som de man köper färdiga. Jag har valt att inte tillsätta något socker men mango är en frukt som i sig innehåller en hel del socker.
Drickyoghurt
2 pers
1 mogen mango
ca 2 dl turkisk yoghurt
1 dl grädde
2 dl mjölk
vaniljpulver, ingefära, malda nejlikor eller muskot
ev lite koncentrerad juice
Lägg skala och ta bort kärnan från mangon. slå sönder den i en matberedare. Klicka ner yoghurt och blanda en stund. Tillsätt grädde och mjölk. Om den är för tjock tar man lite mer mjölk. Smaksätt med någon krydda. Jag tycker att det är gott att kombinera ingefära och nejlikor. Jag brukar krydda försiktigt så att man bara anar smaken. Vill man ha mer fruktsmak kan man hälla i en skvätt koncentrerad apelsinjuice.
Kasslersås
Kasslersås
4 pers
ca 500 g kassler
2-3 dl grädde
2-3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar
gräddost
Skär kasslern i strimlor. Blanda kassler, grädde och ärtor i en gryta. Låt allt puttra tills det är varmt. Smaksätt med vitlök och svartpeppar. Strax före servering lägger man i osttärningar så att de blir lite mjuka och sega.
I stället för pasta
Vitkål som pasta
4 pers
1 Vitkålshuvud
vatten
salt
Koka upp lättsaltat vatten. Skär vitkål i smala strimlor. Koka några minuter tills de känns mjuka med lite tuggmotstånd.
I stället för potatismos
Blomkålsmos
4 pers
1 blomkålshuvud
2-3 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
ev en klick smör
Dela blomkålshuvudet i buketter. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Stöt sönder buketterna och blanda i creme fraiche tills det blir en bra konsistens. Pressa ner en vitlöksklyfta i moset och smaksätt med salt, peppar och ev en klick smör.
Avokadoröra
Avokadoröra
2 pers
2 st avokado
1 st tomat
1/2 chili
salt
Hacka tomat och avokado. Smaksätt med salt och strö över lite hackad chili.
Limesås
Limesås
2 dl creme fraiche
1 lime
chilipeppar
1 vitlöksklyfta
salt
Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor
Jordärtskockor innehåller ganska mycket kolhydrater (lite mindre än potatis) men man äter ju inga mängder av dem. Soppan är i alla fall underbart god, enligt mina smaklökar.
Jordärtskocksoppa
2 pers
300 g jordärtskockor
1 lök
1,5 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och peppar
1 paket pilgrimsmusslor
Hacka löken och fräs den i smör. Skala jordärtskockorna och dela dem i bitar. Bryn dem tillsammans med löken. Häll på vinet och låt allt koka tills vinet reducerats till hälften. Häll på grädden och låt det koka tills jordärtskockorna är mjuka. Salta och peppra. Kör soppan i en matberedare. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör och servera i soppan. OBS! soppan blev inte så gul som på bilden.
Kaffepannacotta
Kaffepannacotta
2 pers
3 dl vispgrädde
1 tsk pulverkaffe
1 tsk vaniljpulver
2 tsk agavesirap
3/4 tsk gelatinpulver
3/4 msk vatten
koka upp grädden. Låt gelatinpulvret svälla i vattnet undertiden. Blanda allt i den uppkokta grädde. Rör om tills allt har löst sig. Häll upp i skålar och ställ kallt tills det stelnat.
Omelett med grekiska smaker
Omelett med grekiska smaker
2 pers
1 paket bacon
4 ägg
1 msk grädde
salt och peppar
2 tomater
1 liten rödlök
oliver
fetaost
färsk oregano
tzatziki
Skär bacon i bitar och stek dem i smör. Slå sönder äggen i en skål tillsammans med grädde, salt och peppar. häll smeten över baconbitarna i stekjärnet. När omeletten börjar stelna lägger man på skivad tomat, oliver, smulad fetaost och skivad lök. Låt allt bli varmt under lock. Lägg på färsk oregano och klicka på tzatziki vid servering.
LCHF-middag
Ibland kan det vara svårt att hitta på bra kombinatioiner av rätter. Det här funkade bra tycker jag.
Stekt karré med pepparbearnaise, morotstzatziki och kokt bladselleri
Morotstzatziki
Om man inte har gurka hemma eller vill ha lite omväxling går det bra att göra den här varianten.
Morotstzatziki
4 morötter
2 dl yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Riv morötterna och blanda med yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.
På grillen
Här har vi fyllt grillen med en massa gott t ex paprikahalvor, ostfyllda champinjonhattar och förvälld fänkål
Jordgubbsmousse
Jordgubbsmousse
Jordgubbar
vispgrädde
turkisk yoghurt
(ev socker eller sötningsmedel)
hackade nötter
Mosa de flesta jordgubbarna men spara några till dekoration. Låt de rinna av t ex i en sil. Vispa grädden ganska hårt och blanda med ungefär lika mycket yoghurt. Vänd ner det avrunna jordgubbsmoset. Dekorera med skivade jordgubbar och hackade nötter.
Omelett med italiensk inspiration
Man kan variera omeletter i det oändliga. Detta är vår helgfrukost och vi håller oss mätta väldigt länge efter en sådan frukost.
Omelett med italienska smaker
2 pers
4 ägg
någon msk vispgrädde
salt och peppar
mozarella
lufttorkad skinka
soltorkade tomater
ruccola
färsk basilika
ev några droppar pesto
Slå sönder äggen i en skål och blanda med grädde, salt och peppar. Stek smeten i pannan tills den nästan har stelnat. lägg på mozarella, soltorkade tomater och skinka. Låt osten bli smält och lägg på de gröna bladen precis före servering.
Thailandsinspirerad sallad
Thailandsinspirerad sallad
Vitkål
tomat
lime
vitlök
chilipeppar
olja
vatten
jordnötter eller cashewnötter
Strimla vitkål så smått du kan. Hacka tomat och blanda tillsammans med vitkålen. Pressa över limesaft och vitlök. Häll även på lite vatten och rapsolja. Hacka chili och blanda ner i salladen. Hacka nötter och strö över salladen. Det passade väldigt bra till kokospanerad fisk.
Löksallad
Detta är en fantastiskt enkel och god rätt att laga. Jag åt den första gången på studenten hemma hos en kompis till min dotter.
Löksallad
salladslök eller blasten på färsk lök
turkisk yoghurt
salt och vitpeppar
Man skär det gröna på löken i 2 cm stora bitar och lägger i en skål. Lökbitarna blandas sedan med några matskedar turkisk yoghurt och smaksätts med salt och peppar.
Gott till grillat.
Smått och gott
Saltköttsrullar
några skivor saltkött
philadelphia
riven pepparrot
Skinkknyten
skinkskivor
majonäs smaksatt med curry
rostad lök
Salamigott
grönpepparsalami
avokadoskivor
philadelphia
rödlök i skivor
I stället för ketchup
Jag ville ha ett alternativ till ketchup som inte innehöll något socker. Det bev en sorts tomatsalsa som passar bra till korv.
I stället för ketchup
2 tomater
1 halv lök
balsamvinäger
salt
grovmalen svartpeppar
Hacka tomat och lök. Blanda i en skål och krydda med salt, peppar och vinäger.
LCHF kokospanerad fisk
Jag var sugen på panerad fisk och tänkte prova med kokos för att hålla nere kolhydraterna. Resultatet blev knaprigt och underbart gott. Till fisken åt vi fänkålssallad, thaiinspirerad vitkålssallad och limesås.
kokospanerad fisk
ca 2 pers
400 g torsk
1 ägg
2 dl kokosflingor
smör
salt och peppar
Salta och peppra fisken Doppa den i uppvispat ägg och vänd den i kokos. Stek den i smör tills den får en fin färg.