Västerbottenostvåffla
Här kommer ett recept på en våffla med väldigt få ingredienser. Att det är glutenfritt är ytterligare ett plus.
2-3 våfflor
2 ägg
1 msk majonäs
50 g västerbottenost
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggulorna, majonäsen och riven västerbottenost. Häll smeten i eth våffeljärn och grädda.
servera med riven ost, räkor, rökt lax, créme fraîch, rom och rödlök.
servera med riven ost, räkor, rökt lax, créme fraîch, rom och rödlök.
Comté med brynt smör och hasselnötter
Det här är så enkelt som det låter. Inspirationen fick jag från Göteborg. Det passar som helggott med ett glas vin.
2 portioner
1 bit Comté (fransk hårdost)
Ca 50 g smör
1/2 dl hasselnötter
Havssalt
Skär osten i stavar. Bryn smöret tills det får en gyllene färg och koladoft. Rosta hasselnötterna. Lägg stavarna i portionsformar, fördela hasselnötterna och häll över brynt smör. Strö över lite havssalt.
Hummersoppa
Den här hummersoppan serverade vi som en starter på nyår. Vi hade även en liten förrätt, huvudrätt, ostbricka och dessert. Då räckte soppan till ca 6 personer. Tillsammans med champagne från Pommery blev det magiskt gott.
Fond
1 hummer
1 morot
1 blekselleristjälk
1 lök
1 vitlöksklyfta
Dillfrön
Lite ghee eller smör
Lite paprikapulver
1 -2 msk tomatpuré
250 ml vitt vin
Vatten
Rensa hummern och lägg hummerköttet i kylen. Rosta hummerskalen i 200 grader, varmluft, i 15 minuter. Dela grönsakerna i bitar och bryn i en kastrull med kryddorna. Tillsätt de rostade skalen. Häll på vin och vatten så att det precis täcker.
Koka upp och låt det småputtra i ca 30 minuter. Sila.
Soppan
Ca 5 dl hummerfond
2 dl grädde
1 klick smör
2 cl cognac
1 cl portvin, madeira eller dubonne
lite maizenamjöl som redning
Salt och peppar
Reducera fonden så det blir ca 4 dl. Tillsätt grädde och värm försiktigt. Tillsätt redning och sjud i ca 5 minuter. Smaksätt med cognac, starkvin, salt och peppar.
Lägg hummerköttet i botten på skålar eller i vackra glas pä fot. Häll upp soppan och servera med en god champagne.