Hummersoppa
Den här hummersoppan serverade vi som en starter på nyår. Vi hade även en liten förrätt, huvudrätt, ostbricka och dessert. Då räckte soppan till ca 6 personer. Tillsammans med champagne från Pommery blev det magiskt gott.
Fond
1 hummer
1 morot
1 blekselleristjälk
1 lök
1 vitlöksklyfta
Dillfrön
Lite ghee eller smör
Lite paprikapulver
1 -2 msk tomatpuré
250 ml vitt vin
Vatten
Rensa hummern och lägg hummerköttet i kylen. Rosta hummerskalen i 200 grader, varmluft, i 15 minuter. Dela grönsakerna i bitar och bryn i en kastrull med kryddorna. Tillsätt de rostade skalen. Häll på vin och vatten så att det precis täcker.
Koka upp och låt det småputtra i ca 30 minuter. Sila.
Soppan
Ca 5 dl hummerfond
2 dl grädde
1 klick smör
2 cl cognac
1 cl portvin, madeira eller dubonne
lite maizenamjöl som redning
Salt och peppar
Reducera fonden så det blir ca 4 dl. Tillsätt grädde och värm försiktigt. Tillsätt redning och sjud i ca 5 minuter. Smaksätt med cognac, starkvin, salt och peppar.
Lägg hummerköttet i botten på skålar eller i vackra glas pä fot. Häll upp soppan och servera med en god champagne.
Kommentarer
Trackback