Variant på kebabsallad
Jag älskar maträtter som man ställer in i ugnen och sköter de sig själv.
Gyroskött
Ca 1 kg karré
Kryddor t ex spiskummin, oregano, chilipeppar, salt och peppar.
Krydda köttet och lägg det t ex i en lergryta. Ställ in den i 200 grader i ca 3 timmar. Dra i sär köttet och servera på en salladsbädd och vitlökssås.
Räkcoctail
Det här är en god förrätt. Mango innehåller mycket kolhydrater och om
man äter strikt låg kolhydratkost kan man utesluta det.
Räkcoctail
500 gram räkor med skal
1/2 mango
1 avokado
Chiliflakes eller färsk chili
1 vitlöksklyfta
Limesaft
Salt och svartpeppar
Ev lite färsk koriander.
Stifado
Det finns så många goda köttgrytor. Här kommer en grekisk variant.
Stifado
1 kg högrev
1 kg lök
4 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2 dl vin
3/4 dl vinäger
2 dl olja
Kanelstång
Rosmarin
Lagerblad
Salt och peppar
Skär köttet i stora tärningar. Bryn det i olja. Skär löken i klyftor och bryn. Häll i övriga ingredienser och låt allt puttra i 1,5 timme.
Enkelt och snabblagat
Häromdagen behövde jag något snabblagat. Jag hittade en rökt fläskytterfile. Till den serverade jag en sorts lätt kokt vitkål med grön pesto på. Jag gjorde även en svampstuvning på lök, champinjoner, vitlök, smör och grädde. Vill man ha stuvningen lite festligare kan man hälla i en skvätt cognac.
Squashplättar
I det här receptet tog jag bort mjöl. Man skulle kanske kunna tillsätta lite fiberhusk i stället.
Squashplättar
Två squash
2 ägg
1 tsk salt
Peppar
Riv squashen grovt. Tillsätt ägg och kryddor. Stek små plättar i smör. Här serverade jag plättarna till laxrullar med Philadelphia och pepparrot. Laxsåsen gjorde jag av crème fraîche, dijonsenap och dill.
Grönkålssallad
En liknande sallad fick jag på Capellagården på Öland. Säkert var det nyskördad grönkål, odlad med kärlek. Jag kör en snabbvariant.
Grönkålssallad
Djupfryst grönkål
Äpple
Vinäger
Rapsolja
Salt och peppar
Tina grönkål och häll av spad om det vätskar sig mycket. Blanda grönkålen med hackat äpple, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Grönkål är inte så sakrikt så man kan krydda ganska mycket.
Vardagsmat
Här kommer en enkel och snabblagad maträtt. Förr åt vi pasta till men nu åt vi grönsaker.
Falukorv i tomatsås
Falukorv
Krossade tomater
Vitlök
Basilika
Ost
Häll krossade tomater i en ugnsfast form. Pressa ner vitlök och strö över basilika. Skiva falukorv och lägg i formen. Lägg på skivad eller riven ost. Sätt in i ugnen i 225 grader till osten har smält och fått fin färg.
Shepherdspaj
Lchf-shepherdspaj
Nu när vi äter färre kolhydrater gör vi efter ett gammalt recept men byter ut potatismoset mot blomkålsmos.
Shepherdspaj
600 gram köttfärs
1 ägg
3 msk worchestshiresås
1 msk kinesisk soya
Salt och peppar
Blomkål
2 dl crème fraîche
Purjolök eller salladslök
1 klyfta vitlök
200 gram ost
Blanda ihop köttfärs med ägg, såser och kryddor. Platta ut köttfärsen i en smord ugnsform. Sätt in i ugnen i 15 minuter i 225 grader. Koka blomkålen mjuk. Häll av vattnet och mosa den. Blanda med crème fraîche, purjolök, pressad vitlök, salt och peppar och hälften av den rivna osten. Bred moset över köttfärsen och strö över riven ost. Gratinera i 20-25 minuter i ugnen.
Fiskbåt
Den här rätten kan man göra på många olika sätt. Det är bara fantasin som sätter stopp.
Fiskbåt
Blandade grönsaker t ex squash, cocktailtomater, fänkål, morötter, salladslök, paprika, sockerärtor
Fisk t ex lax och torsk
Kryddsmör
Getost
Pinjenötter
Skär grönsaker i bitar. Hårdare grönsaker som morötter kan förvällas en kort stund. Lägg grönsakerna på en stor foliebit. Skär fisken i tärningar och lägg ovanpå grönsakerna. Toppa med rejält med kryddsmör, getost och pinjenötter. Vik i hop till en foliebåt och sätt in i ugnen i 200 grader i 30 min. Den. Sista stunden öppnar man upp paketet.
Bladspenat med ägg
Jag tycker att bladspenat är väldigt gott. Tänk att det kan vara så stor skillnad på bladspenat och hackad spenat.
Bladspenat med ägg
1 paket fryst bladspenat, 400 gram
50 gram smör
Ca 2 dl riven ost
Salt och peppar
4 ägg
Tina spenaten i smör i en vid kastrull. Salta och peppra. Blanda ner osten och låt den smälta lite. Gör små gropar i spenaten och knäck äggen i groparna. Lägg på lock och låt det koka tills äggen verkar klara. Gott till laxbiffar.
Laxbiff à la Lindström
Ytterligare en variant av fiskbiff. Den här är väldigt smakrik och god.
Laxbiff à la Lindström
600 gram laxfilé
2 ägg
1tsk salt
2 msk kapris
1dl hackad inlagda rödbetor
1 hackad lök
Peppar
Kör laxen i matberedare tills den blir som färs. Blanda i de andra ingredienserna. Forma till 8 biffar och stek i smör. Servera en crème fraîche smaksatt med dijonsenap, salt och peppar till.
Kokta rödbetor med vitlök
I dag tog jag polkabetor i stället för vanliga färska rödbetor. Tyvärr tappade dem sin vackra färg vid kokningen.
Rödbetor med vitlök
1 kg färska rödbetor
Vinäger
Olja
Hackad vitlök eller vitlökssås.
Skala och skär betorna i tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och häll över olja och vinäger. Strö över hackad vitlök eller servera med vitlökssås.
Lchf-köttbullar
Detta är egentligen inga märkvärdiga köttbullar men de passar bra om man äter lchf- kost
Köttbullar
500 gram köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
1dl grädde
Peppar
1 vitlöksklyfta
Blanda köttfärs med ägg, grädde, salt, peppar, riven lök och pressad vitlök. Rulla till små bollar och stek dem i smör.