Uffe-grönsaker

(null)


Det här receptet har jag fått av min vän, Uffe. Första gången vi åt dem fick vi det som snacks före maten. Vi höll nästan inte på att kunna sluta äta av dem. 

1 kg blandade grönsaker t ex inläggningsgurka, morotsstavar, blomkål, röd paprika och gul lök (helst ekologiska)
Minst 2 klyftor vitlök
1 liter vatten (gärna kokt och avsvalnat) 
35 g jodfritt salt ( drygt 2 msk)
Jag har ofta gjort dubbel sats med lag. 

1. Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. 
2. Skala löken och skär den i tunna klyftor
3. Skala vitlöksklyftorna och skär den i smala skivor
4. Varva grönsakerna i en stor burk med gummiring och bygellås.
5. Lös upp saltet i vattnet och häll det över grönsakerna så att de täcks. 
6. Håll ner grönsakerna under lagen med hjälp sav ett vitkålsblad eller en vattenfylld plastpåse. 
7. Stäng locket och låt grönsakerna stå i rumstemperatur i 14 dagar. 
8. Lägg gärna upp dem i mindre burkar och förvara dem i kylen. De kan med fördel stå och mogna ytterligare någon vecka innan man äter av dem. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0