Kasslergratäng

(null)

Godaste maten den här veckan, sa maken, och jag håller nog med honom.

400 g kassler
1 burk vitlöksost
1 burk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Gott om riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern och lägga en ugnsfast form. Blanda vitlöksost, creme fraiche och pressad vitlök. Bred över röran över kasslern. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. 
Under tiden wokad jag squash, rödlök och spetspaprika som jag serverade till. Enkelt och väldigt gott!

Tinas fläskestek

 
Jag älskar dansk fläskestek men tycker det är så svårt att lyckas med att få svålen så där härligt knaprig. Min lycka var fullständig häromdagen när jag lyckades för första gången Tack vare Tina Nordströms recept. 
Jag beskriver bara fläskesteken. Gå till tina.se för att få fullständigt recept. 
 
Jag satte ugnen på ca 130 grader
jag skårade svålen tunt en bit ner i fettet
svålen gneds in rejält med salt, några matskedar
jag la köttet med svålen neråt i en ugnsform
jag hällde några dl vatten ner i formen 
jag la ner lite äpple- och lökbitar ner i formen och kryddade köttet runt om med salt och vitpeppar
formen ställdes in i ugnen i ca 35 minuter
Ta ut formen och vänd på steken
öka värmen till 175 grader
stek köttet ytterligare i ca 1 timme
 
det sista man gör är öka temperaturen till 250 grader och grill
låt svålen puffa upp inågra minuter
 
den här blev helt fantastisk! 
Tack Tina Nordström för detta fantastiskarecept
 

Färskost av kefir

Jag har börjat göra egen kefir igen efter något års uppehåll. När Kefirgrynen har jobbat på provar jag mig fram och gör mer av kefiren än bara kefir. Något som blir väldigt lyckat är färskost av kefir. 
 
lägg några matskedar kefirgryn ien glasburk med ca 5 dl lantmjölk blandat med ca 1 dl grädde. Grädden gör osten krämigare. Låt kefiren stå mörkt i rumstemperatur i två dygn. plocka bort kefirgrynen med hjälp av en slickepott och en sil. lägg kefiren i sil klädd med silduk, hushållspapper eller kaffefilter. Låt vasslen rinna av i ett dygn.
 
Den avrunna kefiren blandas med salt och önskvärd smaksättning. Vi tycker att hackad rödlök blir väldigt gott. Vitlök och/eller gräslök är också väldigt gott. 

Squash fylld med pulled pork

 
 
Jag älskar långkok. Man bara förbereder lite, slänger in i ugnen och åker på utflykt. När man kommer hem är maten klar. Pulled pork är en sådan rätt. Ibland vill man skoja till sina rester dagen efter. Det här är en sådan rätt. Jag hade hemodlad squash och tomater och rester av pulled pork och ta da.....jag fyllde en squash med pulled pork. 
 
1 rejält stor squash
Pulled pork
coctailtomater
skivad rödlök
riven ost
jalapenos
 
dela squashen på längden. Gröp ur kärnornorna. Fyll med pulled pork, lägg på tomaterna, lökskivorna och riven ost. Gratinera i ugnen tills allt är varmt och osten har fått fin färg. 
 

RSS 2.0